Bajskaffe

Vi var på Bali i höstas för att lapa sol och förtära inhemsk McDonalds och andra lokala kulinariska läckerheter.

Av en slump fick jag reda på att det var på just Bali som man producerade det allmänt kända Luwak kaffet. För er oinvigda kan jag berätta att Luwakkaffe är gjord på samma böna som traditionellt Balikaffe. Det växer fritt i djungeln och skördas av lokalbefolkningen. Skillnaden mellan Luwak- och Bali-kaffe är att en speciellt sorts Luwak-katt/mård käkar bönorna, processar dem i magen och bajsar sedan ut dem hela. Magsyror och tarmvägg ger Luwakkaffet en speciell smak som gör det väldigt eftertraktad. Jag misstänker att de anställda får ohyggligt OB-tillägg för att de plockar bönorna ur bajskorvar istället för ifrån träden, för kaffet är nämligen det dyraste i världen.


Luwak-bajskatt/mård


Luwak-bajskorvar

Efter att vi har tragglat oss igenom det klassiska tramset med att snorka med meterstora sköldpaddor, solat och druckit bärs på paradisstränder och annat som hör till, så tar vi en taxi en hel dag för 300 spänn och beger oss till platsen där man tillverkar bajs-kaffet. Det var en speciell känsla att gräva med händerna i en stor hög med kaffebönor som något hade bajsat ut.


Utsikt över bajskaffe-dalen

Vi köpte så klart en kopp bajskaffe för 90 spänn (espresso storlek) och fick då 8 koppar med vanligt kaffe, varm-choklad och annat på köpet. En vanlig kopp kaffe kostade ca 1 krona. Jag kan inte säga att det var särskilt gott, men till min besvikelse så smakade det inte SKIT.


Bajskaffeaffären

Innan vi åkte vidare så passade jag på att köpa 100gr omalda bönor för nätta 300kr. I sverige kostar det minst det dubbla så kaffet har ett kilopris på ca 6000 spänn.

Min tanke är nu... Om man höjer priset på kaffebönorna med 90 ggr priset för att det har passerat ett djurs tarmsystem, blir det då 180 ggr dyrare om djuret äter sina utbajsade bönor igen? Hur mycket kostar det om en människa äter bönorna och bajsar ut dem?

Jag tänkte äta mina 100g bönor och bajsa ut dem. Vad bjuder ni för det? Utropspriset är 600kr, låt budgivningen börja!

Stay brown

PS: För er som ifrågarsätter luktbloggsfunktionen så skrev jag hela inlägget på dass, och jag kan lova att det luktade.

Kennü